En katteudstilling er i bund og grund en konkurrence. Der kan være både sjov, spænding og drama i luften når en udstilling går i gang. Til trods for konkurrencen foregår en udstilling i hyggelig stil, og de mange udstillere og publikum har stor glæde af at snakke med hinanden og udveksle erfaringer.

Hovedstenen i en udstilling er bedømmelsen af kattene. Til det formål har hver katterace en pointangivet standardbeskrivelse, fx en beskrivelse af hvordan pelsen skal være og antallet at point der maksimalt kan gives for dette. Alle katte har en total (maksimal) point sum på 100.

For at kunne udstille din kat, racekat eller huskat, skal du være medlem af en af de 3 hovedklubber, Racekatten, Jyrak eller Darak.

Tilmelding

Når du bestemmer dig for at skulle udstille sin kat, er det første du gøre at finde en udstilling tiltaler dig som udstiller. Man kan på her på siden finde alle de danske udstillinger – se Kommende udstillinger – når du har fundet en udstilling som passer dig, skal du så beslutte dig for om du skal udstille hele weekenden eller kun den ene af dagene. På klubbernes hjemmesider kan du ca. 2 måneder før finde en “spiseseddel”, som indeholder mange information om udstillingen, og det er vigtigt læse spisesedlen grundigt.

Spisesedlen indholder af vigtige informationer:

  • Tid og sted for udstillingen, her skal du være opmærksom på at du som udstiller, skal komme med katten i perioden for in-check, som regel mellem kl. 7 og 9 om morgenen, og at man på de fleste udstillinger skal blive til udstillingen er slut som regel mellem kl. 16 og 18.
  • Sidste frist for tilmelding og en dato for hvornår din kat senest skal være vaccineret. Din kat skal være vaccineret mod panleukopeni (kattesyge) og Felin Calici Virus og Felin Herpes Virus (katteinfluenza),og har fået de krævede re-vaccinationer og/eller boostere mindst 15 dage før udstillingen.
  • Betaling og priser for udstillingen.

Når du nu skal tilmelde din kat er det en god ide at have stamtavlen på din kat ved hånden, da den indeholder information som du skal bruge, dog er der ingen stamtavle på en huskat. De informationer der er vigtige kan ses på billedet herunder (klik på billedet for at se det i stor version).

Når du har tilmeldt din kat vil du på din mail modtage en foreløbige bekræftelse og lidt senere en endelig bekræftelse, som er din dokumentation på din tilmelding.

Klargøring til udstillingen

Når du og din kat skal på udstilling er der flere ting du skal huske at have med til katten og dig selv.

Burgardiner er først og fremmest for kattens skyld, så katten har en tryk base, hvor den er beskyttet mod træk og har lidt privat liv. Er du lidt usikker på om udstillinger er noget for dig og/eller din kat, kan man prøve om ikke man kan låne et par burgardiner enten på en af klubbernes facebooksider eller måske klubben kan være behjælpelig.
Er man lidt fingerfærdig kan man selv lave et par burgardiner for relative små midler, burerne i Danmark har en størrelse på 60 (højde) x 60 (bredde) x 75 (længde) cm. for et enkeltbur og 60 (højde) x 60 (bredde) x 150 (længde) cm. for et dobbeltbur.
Du skal have gardiner til længden og de to sider. Forsiden af buret er den publikum kigger igennem, så der skal være åbent. Hvis din kat er lidt nervøs og du gerne vil skærme den er det en god ide med et stykke stof til at dække kattebakken og måske et lille gardin på forsiden af et dobbeltbur, så katten kan gemme sig i den ene ende. Der skal være et tag til at lægge ovenpå buret og så er det en god ide at fremstille et bordgardin til at hænge ned fra buret, så har du også et sted at gemme alle dine ting uden at de ligger til offentlig skue hele udstillingen igennem. Og så selvfølgelig et underlag/tæppe til at lægge inden i buret.

Der er selvfølgeligt andet der skal bruges i buret, der skal være en vandskål, en madskål og en kattebakke, de danske klubber har som regel en grussponsor, men i udlandet er der udstillinger, hvor du selv skal medbringe kattegrus til bakke.

Af andet udstyr er det en god ide at have lidt legetøj til katten med, lidt godbidder, evt. en kam og/eller børste, en katteseng eller hule til katten, pelsprodukter, en grusskovl og skraldeposer, hvis katten skulle bruge kattebakken, en køkkenrulle hvis uheldet er ude.

Til dig selv en stol (kan tit lånes eller lejes i hallen), lidt sødt til ganen, en powerbank til telefonen, lidt læsestof(der kan komme lidt ventetid), påklædning efter årstiden, da temperaturen i hallen kan variere. Det kan være en god idé at have en god fuld pengepung med, da man kan blive fristet af de mange godt tilbud fra standhaverne på udstillingen.

Man kan også supplere med pynt til buret, visitkort, et foto album med katten, kamera osv.

På udstillingen

På en udstilling deles kattene op som følgende:

Først i kategorier. Der er fire kategorier som nævnes 1, 2, 3 & 4, samt huskatte.

Dernæst i racer. Racerne kan også være opdelt i forskellige farvegrupper.

Hver race opdeles desuden i killinger (4-7 mdr.), ungdyr (7-10 mdr.) samt voksne og kastrater.
De voksne og kastraterne konkurrerer om titler og er inddelt efter hvilken titel de har opnået, samt køn (han/hun).

Alle dommerne får tildelt forskellige katte. Først foregår Grundbedømmelsen – en race ad gangen. Dommeren bedømmer hver kat individuelt og laver en kort skriftlig rapport om hvordan katten er i forhold til standarden (og dommerens personlige fortolkning af denne). Herefter sammenlignes kattene efter alder/køn og deres titler, og dommeren finder dels de katte som skal have certifikater (som tæller mod titler), hvem der er bedst i farvegruppen (BIV – der kan maks. uddeles 4 BIV i en farvegruppe, nemlig 1 killing, 1 ungdyr, 1 kastrat og 1 voksen).
Når dommeren har været alle sine katte i en kategori igennem, udtages der op til 6 katte som “nomineres” (dvs. som dommeren sender videre til at komme på scenen). Dommeren kan, men skal ikke, udtage 1 killing, 1 ungdyr, 1 han- og 1 hun-kastrat samt 1 voksen han og 1 voksen hun.

Når alle dommerne har gjort dette er man klar til at holde Best In Show. Her sammenlignes de nominerede katte indenfor hver kategori, således at alle de nominerede killinger i kategori 1 sammenlignes osv.
Dommerne stemmer så på den de mener er den bedste. Den killing med flest stemmer bliver så BIS (Best In Show). Dette gentages for ungdyr, han/hun kastrater og han/hun voksne og for alle fire kategorier og huskatte.

Nogle gange vælger klubben også at tage den bedste fra hver af de fire kategorier og sammenligne disse for, at finde ud af hvilken kat der er bedst. Dette kaldes et BOB show (Best Of Best). Vinderen her bliver så BOB-1, nr. 2 bliver BOB-2 og så fremdeles.

Skulle du føle at det virker alt for uoverskueligt med tilmelding eller udstillingen, så skriv til klubbens udstillings sekretær, som gerne hjælpe med tilmeldingen eller at finde en erfaren udstiller til at hjælpe dig på selve udstillingen.

Vi håber at du finder vores lille forklaring interessant og vi glæder os til at byde dig velkommen på en af vores udstillinger.