Indlæser Begivenheder

« All Events

Modul 1: Grundlæggende Genetik

25. januar 2020 kl. 13:00 - 18:00

Arrangementet foregår på 3. sal.

Grundlæggende Genetik –  Modul 1
V/ Charly Riis og jan Krag

Vi lægger grundstenen til en god forståelse af kattenes genetik.
Foredraget starter med en introduktion til genetikens grundbegreber. Hvad er DNA, gener og kromosomer? Hvad vil det sige at en egenskab er dominant eller recessiv? Hvad vil det sige, at en kat er homozygot for en given egenskab?

Vi kigger på celler, almindelig celledeling og dannelsen af kønsceller og demonstrerer skabelsen af hankillinger og hunkillinger som introduktion til vores velafprøvede system, hvor nedarvning af de forskellige egenskaber forklares og demonstreres på en letforståelig og underholdende måde med farvede papkort.
Ved hjælp af farvekortene gennemgår vi på første modul:
korthår/langhår,
grundfarverne sort, chokolade og cinnamon,
ikke-fortynding/fortynding og
agouti/non-agouti (mønster).

For hvert af disse forklares hvad egenskaberne går ud på, bl. a. illustreret med kattebilleder. Derefter gennemgår vi meget grundigt, hvordan arvegangen er for den enkelte egenskab.
I løbet af aftenen får vi også berørt ting som udkrydsningsskemaer, hvor vi beregner mulighederne for en given parring, og får sat nogle tal på hvilke fordelinger af killinger vi kan forvente i kuldet. Målet er at I, når I går hjem, har en grundforståelse for hvordan disse egenskaber nedarves, og kan begynde at arbejde med genetikken hos jeres egne katte helt uden lange komplicerede tabeller for muligt afkom.

Giver – gul grøn og blå pote

Detaljer

Dato:
25. januar 2020
Tidspunkt:
13:00 - 18:00
Pris, ikke-medlemmer:
50 kr.

Sted

Valby Kulturhus
Valgårdsvej 4-8
2500 Valby