Log ind

Hvad sker der på en katteudstilling?

En katteudstilling er i bund og grund en konkurrence. Der kan være både sjov, spænding og drama i luften når en udstilling går i gang. Til trods for konkurrencen forgår en udstilling i et hyggeligt stil, og de mange udstillere og publikum har stor glæde af at snakke med hinanden og udveksle erfaringer.

Hovedstenen i en udstilling er bedømmelsen af kattene. Til det formål har hver katterace har en pointangivet standard beskrivelse (f. ex. En beskrivelse af hvordan pelsen skal være og antallet at point der maksimalt kan gives for dette). Alle katte har en total (maksimal) point sum på 100.

På en udstilling deles kattene op som følgende:

Først i kategorier. Der er fire kategorier som nævnes I, II, III & IV, samt huskatte.

Dernæst i racer. Racerne er opdelt i forskellige farvegrupper. Hver race opdeles desuden i killinger (4-7 mdr.), ungdyr (7-10 mdr.) samt voksne og kastrater. De voksne og kastraterne konkurrere om titler og er inddelt efter hvilken titel de har opnået, samt køn (han/hun).

Alle dommerne får tildelt forskellige katte. Først foregår grundbedømmelsen – en race af gangen. Dommeren bedømmer hver kat individuelt og laver en kort skriftelig rapport om hvordan katten er i forhold til standarten (og dommerens personlige fortolkning af denne). Herefter sammenlignes kattene efter alder/køn og deres titler, og dommeren finder dels de katte som skal have certifikater (som tæller mod titler), hvem der er bedst i farvegruppen (BIV – der kan maks. uddeles 4 BIV i en farvegruppe, nemlig 1 killing, 1 ungdyr, 1 kastrat og 1 voksen). Når dommeren har været alle sine katte i en kategori igennem, udtages der op til 6 katte som "nomineres" (dvs. som dommeren sender videre til at komme på scenen). Dommeren kan (men skal ikke) udtage 1 killing, 1 ungdyr, 1 han- og 1 hun-kastrat samt 1 voksen han og 1 voksen hun.

Når alle dommerne har gjort dette er man klar til at holde Best In Show. Her sammenlignes de nominerede katte indenfor hver kategori, således at alle de nominerede killinger i kategori 1 sammenlignes. Dommerne stemmer så på den de mener er den bedste. Den killing med flest stemmer bliver så BIS (altså Best In Show). Dette gentages for ungdyr, han/hun kastrater og han/hun voksne og for alle fire kategorier og huskatte.

Nogle gange vælger klubben også at tage den bedste fra hver af de fire kategorier og sammenligne disse for at finde ud af hvem der er bedst. Dette kaldes et BOB show (Best Of Best). Vinderen her bliver så BOB-1, nr. 2 bliver BOB-2 og så fremdeles.

Vi håber at du finder vores lille forklaring interessant og vi glæder os til at byde dig velkommen på en af vores udstillinger.


Opdateret 09-07-2018 kl. 09:42 © Racekatten / Lene Skov Gerken (0,01 sek.) CVR: 93269551